Anorexia niet alleen een psychische maar ook lichamelijke ziekte

Anorexia is niet alleen een psychische aandoening maar heeft ook fysieke oorzaken. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in Nature Genetics. Deze bevinding verandert het beeld van de eetstoornis en geeft mogelijk ook inzichten in andere vormen van behandeling.

Het onderzoek

Het onderzoek werd uitgevoerd door het King’s college in Londen en de universiteit van North Carolina in de VS. Bij dit onderzoek werd het DNA van bijna 17.000 mensen met anorexia en 55.000 mensen zonder enige eetstoornis geanalyseerd. Hieruit blijkt dat mensen met anorexia afwijkingen in hun DNA hebben. Deze afwijkingen zorgen voor veranderingen in de spijsvertering, vooral in relatie tot hun bloedsuikerniveau en lichaamsvet.

Mutaties in het DNA

Deze mutaties in het DNA zorgen ervoor dat de normale signalen om eetlust te stimuleren verhindert worden. Als gevolg kunnen mensen met anorexia zichzelf langer maar ook makkelijker uithongeren. Dit kan betekenen dat anorexia een metabolisch-psychiatrische aandoening is en laat meer licht schijnen op wat de aandoening anorexia precies is. Deze combinatie van niet enkel een psychische maar ook een fysieke oorzaak voor deze eetstoornis kan het mogelijk makkelijker maken om mensen met anorexia over te halen zich te laten behandelen. Tegenwoordig rust er nog steeds een stigma op de behandeling van een eetstoornis.

Naast mutaties in het DNA van mensen in verband met anorexia, zijn er door de onderzoekers ook mutaties gevonden bij mensen met andere psychische aandoeningen, zoals dwangstoornissen, angststoornissen en schizofrenie.

Anorexia nervosa

Anorexia is een eetstoornis die vooral voorkomt bij jonge vrouwen. Mensen met deze aandoening hebben een vervormd beeld van hun lichaam. Als gevolg kunnen ze zichzelf zelfs dik voelen wanneer er sprake is van gevaarlijk ondergewicht. Ze doen vaak pogingen om zoveel mogelijk gewicht te verliezen door middel van zo min mogelijk te eten. Op langere termijn kan dit de vruchtbaarheid, spieren, botten en het hart aantasten en uiteindelijk zelfs dodelijk zijn. Echter, mensen met anorexia kunnen ook een behandeling krijgen en hiervan herstellen.

Contact

Heb jij een vermoeden dat je kampt met een eetprobleem of een (beginnende) eetstoornis?

Wil je graag in gesprek met een professional? Onze specialisten staan klaar om naar je te luisteren en geven je graag advies. Neem contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *