Hoe kosteneffectief is sporten bij behandeling van depressie

Dat sporten goed is voor de gezondheid was al bekend. Sporten kan bij behandeling van depressie even effectief zijn als medicatie of psychotherapie. Maar vermindert sporten ook de kosten die gepaard gaan met depressie?  Een onderzoeksteam van onder andere Radboudumc heeft voor het Sporten Versterkt-onderzoek subsidie gekregen, om antwoord te geven op onder andere deze vraag.

Sport geen onderdeel behandeling depressie

Sport is nog geen vast onderdeel van de behandeling van depressie in Nederland. Reden is dat er nog teveel vragen onbeantwoord zijn. Hoe zorgen we dat mensen met een depressie gaan en blijven sporten? Vermindert sporten ook de kosten die gepaard gaan met depressie? En tot hoe lang kan sporten terugval bij depressie tegen gaan? Het Sporten Versterkt-onderzoek gaat deze vragen beantwoorden. De komende vier jaar nemen in totaal 120 mensen met een depressie deel aan het onderzoek.

Sport als extra behandeling

‘Met het Sporten Versterkt-onderzoek zetten we sport in als extra behandeling om de effecten van de gebruikelijke behandeling te versterken. Mensen met een depressie worden verdeeld over twee groepen: een groep die de gebruikelijke behandeling krijgt en een groep die zowel de gebruikelijke behandeling als de sportbehandeling krijgt.’, aldus senior onderzoeker Janna Vrijsen. De ernst van de depressieve klachten wordt gemeten voor, direct na, en dan elke drie maanden tot een jaar na de behandeling.

Sporten volhouden

Deelnemers gaan drie maal per week voor 45-60 minuten op gemiddelde intensiteit sporten. Janna Vrijsen: ‘We weten uit onderzoek dat deze manier van sporten de beste resultaten geeft. Met elke deelnemer bespreken we hoe hij/zij het sporten goed en gezond vol kan houden, ook na de behandeling van 12 weken. Juist omdat het soms lastig is sporten vol te houden, geven we deelnemers advies op maat hoe sporten in hun leven in te bouwen en gemotiveerd te blijven.’

Contact

Heb je een acute hulpvraag? Ga dan naar je huisarts. Heb je last van depressieve gevoelens en zoek je hulp, bel ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *